Aktivistët sulmojnë pikturën e Monet në Stokholm, “Shëndeti ynë është i kërcënuar”

Dy aktiviste të shqetësuara për klimën kanë veshur me bojë xhamin mbrojtës të një pikture të Monetit në Muzeun Kombëtar të Stokholmit.

Ata kanë dashur të japin një mesazh të fuqishëm për gjendjen e klimës në të gjithë botën.

“Shëndeti ynë është në rrezik. Baza e shëndetit po rrezikohet. Do të përballëmi me urinë dhe mungesën e ujit, konflikte dhe mjerim. Gjendja do të përkeqësohet me sa të shkojnë ditët”, deklaroi njëra prej aktivisteve.

“Situata është kritike, pandemia ishte vetëm një shije e vogël krahasuar me kolapsin klimatik që na pret. Ne nuk mund të imagjinojmë se çfarë po na pritet. Sirenat do të këndohen pa pushim, por askush nuk do të mund të ikin në kohë. Shëndeti ynë është në rrezik”, shtoi aktivistja tjetër.

Deri tani, organizata Aterstall Vatmarker është marrë me përgjegjësinë e këtij akti, sipas AFP. Në videon e qarkulluar nëpër botë, shfaqen dy të rinj, njëri prej tyre infermiere dhe tjetra studente infermierie.

Drejtuesit e muzeut kanë deklaruar se ende nuk dihet nëse piktura është dëmtuar, pasi ekzaminimi i detajuar i veprës së artit po vazhdon. Vepra me titullin “Kopshti i Artistit në Giverny” është krijuar nga piktori francez i impresionizmit, Claude Monet, në vitin 1900.