Ajsbergu më i madh në botë po lëviz për herë të parë në tre dekada

Ajsbergu më i madh në botë po lëviz për herë të parë në më shumë se tre dekada, njoftuan shkencëtarët të premten. Me një sipërfaqe prej gati 4000 kilometrash katrorë, ajsbergu i Antarktikut i quajtur A23a është rreth tre herë më i madh se Nju Jorku.Imazhet e fundit satelitore tregojnë se ajsbergu, që peshon gati një trilion tonë metrikë, po kalon me shpejtësi majën veriore të Gadishullit Antarktik, i ndihmuar nga erërat dhe rrymat e forta.‘Është e rrallë të shohësh një ajsberg të kësaj madhësie të lëvizë’, tha  Oliver Marsh i Anketimit Britanik të Antarktikut, kështu që shkencëtarët do të vëzhgojnë nga afër rrjedhën e tij.Ndërsa mbledh shpejtësinë, ajsbergu kolosal ka të ngjarë të gjendet në Rrymën Antarktike. Kjo do ta kanalizojë atë drejt Oqeanit Jugor në një rrugë të njohur si ‘ngushtica e ajsbergut’, ku lëvizin shumë ajsbergë.

Por pse, pas gjithë këtyre viteve, ajsbergu po lëviz tani?

“Me kalimin e kohës ndoshta është holluar pak dhe ka fituar pak gjallëri shtesë, gjë që e lejon atë të ngrihet nga dyshemeja e oqeanit dhe të marrë një nxitje nga rrymat e oqeanit,” tha Marsh. A23a është një nga ajsbergët më të vjetër në botë.Është e mundur që A23a të “zbarkojë” sërish në ishullin nga ku është shkëputur. Por ky do të ishte një problem për jetën e egër të Antarktidës. Miliona foka, pinguinë dhe zogj deti shumohen në ishull dhe kërkojnë foragjere në ujërat përreth, dhe A23a mund ta ndërpresë atë akses.