Aeroporti i Singaporit prezanton një risi: Nga viti i ardhshëm udhëtoni pa pasaportë

Në aeroportin Changi të Singaporit, i cili është një nga më të mirët në botë, udhëtimi do të jetë edhe më i lehtë nga viti i ardhshëm. Në këtë aeroport do të mundësohet udhëtimi pa pasaportë.

Nga viti 2024, autorizimi i automatizuar i udhëtimit do të jetë në fuqi, duke eliminuar nevojën për pasaporta. Sistemi i automatizuar do të përdorë të dhëna biometrike.

“Singapori do të jetë një nga vendet e para në botë që do të prezantojë miratimin e automatizuar, pa pasaportë“, tha ministrja e Komunikimit Josephine Teo, duke iu drejtuar parlamentarëve gjatë prezantimit të ndryshimeve në Aktin e Emigracionit.

Teknologjia biometrike dhe softueri për njohjen e fytyrës tashmë janë përdorur pjesërisht në këtë aeroport. Ndryshimet e ardhshme do të zvogëlojnë nevojën që pasagjerët të tregojnë disa herë pasaportat e tyre dhe do të mundësojnë përpunim më të përshtatshëm të të dhënave. Megjithatë, siç theksoi ministri Teo, pasaporta do të kërkohen për shumë vende ku nuk është e mundur të udhëtohet pa pasaportë.

Aeroporti Changi shpesh quhet aeroporti më i mirë në botë. Ai u shërben më shumë se 100 linjave ajrore që kanë fluturime në 400 qytete në 100 vende të botës. Në qershor të këtij viti, ajo kishte 5.2 milionë pasagjerë, duke e bërë herën e parë që nga janari 2020, kur filloi pandemia e koronavirusit, që kishte më shumë se pesë milionë pasagjerë.

Aktualisht janë katër terminale, ndërsa planifikohet të ndërtohet edhe një tjetër për shkak të rritjes së numrit të pasagjerëve. Pritet të ketë numra pasagjerësh para pandemisë dhe një sistem biometrik për të lehtësuar udhëtimin.