Abuzimet në tokën indigjene dhe minierat e paligjshme

Minierat e paligjshme të arit u rritën me një sasi rekord vitin e kaluar në rezervatin më të madh indigjen të Brazilit, sipas një raporti të ri që përmbante llogari rrëqethëse të abuzimeve nga minatorët, duke përfshirë eskorta me vajzat dhe gratë vendase.

Zona e plagosur nga “garimpo”, ose minierat e arit në rezervatin Yanomami në pyjet tropikale të Amazonës u rrit me 46% në vitin 2021, në 3 272 hektarë, shkruhej në një raport nga Shoqata Hutukara Yanomami (HAY) të hënën.

Kjo është rritja më e madhe vjetore që nga fillimi i monitorimit në 2018.

“Ky është momenti më i keq i pushtimit që kur rezervimi u krijua 30 vjet më parë,” tha grupi i të drejtave indigjene në raport, i cili bazohej në imazhet satelitore dhe intervistat me banorët.

“Përveç shpyllëzimit të tokave tona dhe shkatërrimit të ujërave tona, minierat ilegale të arit dhe kasiritit (një përbërës kyç i kallajit) në territorin e Yanomami ka sjellë një shpërthim të malaries dhe sëmundjeve të tjera infektive dhe një rritje të frikshme të dhunës kundër popullit indigjen.”

Numri i minierave janë rritur në Amazonë pasi çmimet e arit janë rritur vitet e fundit. Sipas shifrave zyrtare, minierat shkatërruan një rekord prej 125 km2 të Amazonës braziliane vitin e kaluar.

Minatorët e paligjshëm me lidhje me krimin e organizuar akuzohen për abuzime të shumta në komunitetet indigjene, duke përfshirë helmimin e lumenjve me merkurin që përdoret për të ndarë arin nga sedimentet dhe nganjëherë sulme vdekjeprurëse ndaj banorëve.

Raporti vjen ndërsa presidenti i ekstremit të djathtë Jair Bolsonaro shtyn legjislacionin për legalizimin e minierave në tokat indigjene, duke shkaktuar protesta nga grupet indigjene dhe ambientalistët.

Yanomami, një nga grupet më ikonike indigjene të Amazonës, tregojnë një seri të tmerrshme abuzimesh.

Ata përfshinin minatorë që i jepnin Yanomamit alkool dhe drogë, pastaj abuzonin seksualisht dhe përdhunonin gra dhe vajza.

Sipas tyre minatorët shpesh kërkonin seks në këmbim të ushqimit. Një minator thuhet se kërkoi një martesë me një vajzë adoleshente në këmbim të “mallrave” që ai nuk e dorëzoi kurrë.

Rezervimi i Yanomami shtrihet në 9.7 milion hektarë në Brazilin verior, me rreth 29 000 banorë, duke përfshirë Yanomami, Ye’kwana dhe gjashtë grupe të izoluara që nuk kanë pothuajse asnjë kontakt me botën e jashtme.