A shkaktojnë celularët kancer në tru? Përgjigjet shkenca

Frika se përdorimi i telefonit celular mund të rrisë rrezikun e tumorit në tru është rindezur vitet e fundit pas ardhjes së rrjeteve pa tel të gjeneratës së pestë. Por një studim i ri britanik siguron se përdoruesit e telefonave celularë nuk kanë një rrezik në rritje të kancerit të trurit.

Studimi nga epidemiologët e Universitetit të Oksfordit dhe IACR përfshiu 776,156 gra, të cilat u monitoruan nga afër për të hetuar një lidhje të mundshme midis përdorimit të telefonit celular dhe shfaqjen e llojeve të ndryshme të tumoreve në tru.

Gjatë studimit, 3268 gra (0.42% e totalit) zhvilluan një tumor në tru. Por nuk kishte asnjë ndryshim statistikisht domethënës midis atyre që nuk kishin përdorur kurrë një telefon celular dhe atyre që e përdornin.

Gjithashtu nuk kishte rritje të rrezikut të kancerit të trurit tek ata që përdornin telefonin e tyre çdo ditë dhe/ose për më shumë se dhjetë vjet. Së fundi, mundësia e shfaqjes së një tumori ishte e njëjtë në anën e majtë dhe të djathtë të kokës, megjithëse shumica e përdoruesve të celularëve e përdorin atë duke e mbajtur në anën e djathtë.