A rrezikohet një konflikt Britani-Irlandë e Veriut? Disa arsye që shqetësojnë SHBA-të

Mosmarrëveshja e Britanisë me Bashkimin Evropian mbi tregtinë e Irlandës së Veriut rrezikon të minojë unitetin perëndimor gjatë luftës në Ukrainë. Deklarata vjen nga një zyrtar i lartë amerikan.
Derek Chollet thotë se SHBA shpresonte se mosmarrëveshja mbi marrëveshjen tregtare të Irlandës së Veriut pas Brexit mund të zgjidhej.
Ai tha se “një luftë e madhe midis Britanisë dhe BE” ishte “gjëja e fundit” që dëshironte Uashingtoni dhe se presidenti rus Vladimir Putin do të “përdorte çdo mundësi që mundet për të treguar se aleanca po rrënohet”.

Chollet, këshilltari më i lartë i Sekretarit të Shtetit të SHBA-ve, Anthony Blinken, tha: “Ne duam ta shohim këtë çështje të zgjidhur dhe duam të shohim uljen e tensioneve dhe jo veprime të njëanshme.
“Dhe është veçanërisht e rëndësishme tani kur ne duhet t’i dërgojmë një mesazh uniteti botës, të mos minojmë të gjitha gjërat për të cilat kemi qenë kaq të suksesshëm duke punuar së bashku gjatë disa muajve të fundit dhe duke treguar unitet në Ukrainë.”
Ndërhyrja e Chollet është e rëndësishme. Është e rrallë që zyrtarë të lartë amerikanë të komentojnë mbi çështjet e brendshme të Britanisë duke pasur parasysh marrëdhëniet historikisht të ngushta midis dy kombeve.
Por komentet e tij bazohen në shqetësimet e fundit të shprehura nga politikanë të lartë amerikanë, duke përfshirë presidentin Joe Biden dhe kryetaren e Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA-ve, Nancy Pelosi, në lidhje me kërcënimin e qeverisë së Britanisë për të anashkaluar Protokollin e Irlandës së Veriut.
Këto shqetësime deri më tani janë fokusuar kryesisht në atë që SHBA i sheh si rreziqe të mundshme për paqen në Irlandën e Veriut.
Por zyrtari i lartë i Departamentit të Shtetit po bën një argument të ri, se tani nuk është koha që Britania dhe BE të kenë një grindje. ‘Ka peshq më të mëdhenj për të skuqur mbi Ukrainë’.
SHBA dëshiron aleatët e saj të bashkuar, duke mos hequr dorë nga çështjet e trashëgimisë së Brexit.
Protokolli i Irlandës së Veriut është pjesë e marrëveshjes së Brexit: do të thotë se kamionët nuk përballen me pika kontrolli kur shkojnë nga Irlanda e Veriut (në Britani) në Republikën e Irlandës (në BE).
Në vend të kësaj, kur mallrat mbërrijnë në Irlandën e Veriut nga pjesa tjetër e Britanisë (Anglia, Skocia dhe Uellsi), ato kontrollohen kundër rregullave të BE-së.
Britania dhe BE zgjodhën këtë marrëveshje sepse kufiri irlandez është një çështje e ndjeshme për shkak të historisë së trazuar politike të Irlandës së Veriut.

*Tibo News