A po largohet Papa Françesku?

Papa Françesku pranoi të shtunën se nuk mund të udhëtojë më si dikur për shkak të tendosjes së ligamenteve të gjurit, duke thënë se pelegrinazhi i tij njëjavor kanadez ishte “pak një provë” që tregoi se ai duhet të ngadalësojë punën dhe një ditë ndoshta të dalë në pension.

Duke folur me gazetarët ndërsa po udhëtonte për në shtëpi nga Nunavuti verior, 85-vjeçari Françesku theksoi se ai nuk kishte menduar të jepte dorëheqjen, por tha se “dera është e hapur” dhe nuk kishte asgjë të keqe që një Papë të largohej.

“Nuk është e çuditshme. Nuk është një katastrofë. Ju mund ta ndryshoni papën,” tha ai ndërsa ishte ulur në një karrige me rrota gjatë një konference shtypi 45-minutëshe.

Françesku tha se megjithëse nuk e kishte menduar të jepte dorëheqjen deri më tani, ai e kupton se duhet të paktën të ngadalësojë vrullin e punës.

“Unë mendoj se në moshën time dhe me këto kufizime, duhet të kursej energjinë time që të jem në gjendje t’i shërbej kishës, ose përkundrazi, të mendoj për mundësinë që të largohem mënjanë,” tha ai.

Françesku ishte i mbushur me pyetje në lidhje me të ardhmen e pontifikatit të tij pas udhëtimit të parë në të cilin ai përdori një karrige me rrota ose bastun për të lëvizur, duke kufizuar ashpër programin e tij dhe aftësinë për t’u përzier me turmat.

Ai tendosi ligamentet e gjurit të tij të djathtë në fillim të këtij viti dhe vazhdimi i terapisë me lazer e detyruan atë të anulonte një udhëtim në Afrikë që ishte planifikuar për javën e parë të korrikut.

Udhëtimi në Kanada ishte i vështirë dhe përmbante disa momente kur Françesku kishte qartë dhimbje teksa manovronte duke u ngritur e zbritur nga karriget.

Në fund të turneut të tij gjashtë-ditor, ai u shfaq me humor të mirë dhe energjik, pavarësisht nga një ditë e gjatë duke udhëtuar në skajin e Arktikut të premten për t’u kërkuar sërish falje popujve indigjenë për padrejtësitë që pësuan në shkollat ​​rezidenciale të drejtuara nga kishat e Kanadasë.

Françesku përjashtoi mundësinë e kryerjes së një operacioni në gju, duke thënë se nuk do të ndihmonte domosdoshmërisht dhe duke vënë në dukje se “ka ende gjurmë” nga efektet e të qenit nënshtruar më shumë se gjashtë orë anestezi në korrik 2021 për të hequr 33 centimetra të zorrës së tij të trashë. .

“Do të përpiqem të vazhdoj të bëj udhëtimet dhe të jem pranë njerëzve sepse mendoj se është një mënyrë shërbimi, të jesh afër. Por më shumë se kaq, nuk mund të them”, tha ai të shtunën.

 

“Gjenocid” kulturor për indigjenët e Kanadasë

Në komente të tjera në bordin e avionit papal, Françesku ra dakord se përpjekjet për të eliminuar kulturën indigjene në Kanada nëpërmjet një sistemi shkollor rezidencial të drejtuar nga kisha përbënin një “gjenocid” kulturor.

Françesku tha se nuk e përdori termin gjatë udhëtimit të tij në Kanada, sepse nuk i vinte ndërmend. Komisioni i të Vërtetës dhe Pajtimit i Kanadasë përcaktoi në vitin 2015 se largimi me forcë i fëmijëve indigjenë nga shtëpitë e tyre dhe vendosja në shkolla rezidenciale të drejtuara nga kisha për t’i asimiluar ata në të krishterë, përbënte një “gjenocid kulturor”.

Papa gjithashtu u sugjeroi gazetarëve se ai nuk ishte kundër një zhvillimi të doktrinës katolike mbi përdorimin e kontracepsionit. Mësimi i kishës ndalon kontracepsionin artificial, por Françesku vuri në dukje se një institut i Vatikanit botoi së fundmi aktet e një kongresi ku u diskutua një modifikim i “jo”-së absolute të kishës.

Ai theksoi se doktrina mund të zhvillohet me kalimin e kohës dhe se ishte puna e teologëve që të ndiqnin zhvillime të tilla, me papën që në fund të vendoste.