A mund të kesh jetë më të lumtur nëse pranon Stoicizmin?

Stoicizmi është menduar, ndoshta në mënyrë të padrejtë si një formë e ftohtë dhe e shkëputur e të menduarit. Megjithatë, ky keqinterpretim i zakonshëm nuk përputhet me realitetin, sipas atyre që praktikojnë shkollën e mendimit.

Duke u kthyer në Greqinë dhe Romën e lashtë, kjo filozofi është krijuar për të maksimizuar emocionet e lumturisë dhe për të pakësuar ato negative.

A nuk është kjo diçka që të gjithë do donim?

Lydia Scratch, një trajnere e certifikuar për jetën stoike, thotë: “Më pëlqen të përdor stoicizmin sepse zbatohet sensi i përbashkët dhe është kaq e thjeshtë. Ai gjithashtu një sistem operativ, për të jetuar jetën. Është kaq e lehtë për t’u zbatuar. Stoicizmi nuk është i gjithë fuqizimi i të vërtetës suaj. Është e bazuar dhe praktike. Të jetosh një jetë të mirë ka të bëjë me përdorimin e mençurisë, guximit, maturisë (ose zotërimit të vetvetes) dhe drejtësisë ndërsa vazhdojmë jetën tonë. Këto janë katër virtytet kryesore, dhe nëse jetoni sipas atyre virtyteve, thonë stoikët, mund të bëni një jetë të mirë. Kjo është e gjitha.’’

Megjithatë, këto katër virtyte janë të vështira për t’u zotëruar. Stoikët kishin disa ushtrime praktike që mund t’i zbatojmë për të synuar një jetë të mirë.

Ekspertja Lydia inkurajon njerëzit të përqafojnë vlerat stoike.

Kur u pyet nëse kjo funksionon për të gjithë, ajo përgjigjet: “Sinqerisht, nuk mund të shoh që stoicizmi të mos funksionojë për askënd. Megjithatë, me gjithë thjeshtësinë e tij, duhet praktikë për t’u vënë në veprim. Ende acarohem ndonjëherë nëse dikush më ndërpret në trafik ose nëse lexoj lajme që përfshijnë disa politikanë. Por më pas kujtohem që të pyes veten: “A është kjo në kontrollin tim?” Njerëzit shpesh supozojnë se stoicizmi ka të bëjë me të qenit jo emocional dhe tepër analitik. Kjo nuk është ajo që ka të bëjë me stoicizmin. Emocionet nuk janë të drejta apo të gabuara dhe ne nuk mund t’i kontrollojmë ato. Ajo që ne mund të kontrollojmë është reagimi ynë ndaj emocioneve tona.

Ndarja e emocioneve nga reagimet pasi shpesh të dyja shihen si pothuajse të bashkuara mund të jetë çliruese. Emocionet tona nuk duhet domosdoshmërisht të justifikojnë një reagim, dhe ky reagim kur jepet është nën kontrollin tonë. Kuptoni se nuk ka të bëjë as me shtypjen e emocioneve,  për të moderuar mënyrën se si reagoni ndaj emocioneve tuaja, duhet të jeni shumë në harmoni me to dhe emocionalisht inteligjent.”

Pse stoicizmi na bën më të lumtur?

Gjithçka përfundon në përcaktimin e asaj që mund të kontrolloni dhe çfarë nuk mund të kontrolloni. Vënia në praktikë e parimeve bazë stoike na çliron nga kujdesi i tepërt për gjërat që janë jashtë kontrollit tonë. Na ndihmon të përqendrohemi tek e tashmja (sepse është e vetmja gjë që mund ta kontrollojmë) dhe ta marrim jetën ashtu siç ndodh në të vërtetë, jo siç dëshirojmë të ndodhë. Ka një ndjenjë qetësie që mund të na vijë kur fillojmë të heqim dorë nga gjërat për të cilat nuk kemi arsye për të mbajtur.

Pavarësisht përfitimeve, njerëzit mund ta kenë vërtet të vështirë të adoptojnë stoicizmin në jetën e tyre të përditshme.

Mund të jetë shumë e vështirë për njerëzit që të heqin dorë nga gjërat që nuk mund t’i kontrollojnë.

Stoicizmi na kërkon të ndajmë ngjarjet e jetës në gjëra që mund t’i kontrollojmë dhe gjëra që nuk mund t’i kontrollojmë. Dhe kjo mund të jetë një gjë shumë e vështirë për t’u vënë në praktikë.

Ne priremi të fryjmë ndikimin tonë në jetën rreth nesh. Ne mendojmë se gjërat janë në kontrollin tonë kur nuk janë.

Mendoni investimin – është kontrolli ynë që ne investojmë para, por sapo ato para nuk janë më në duart tona, ne nuk i kontrollojmë më ato.

Ka shumë informacione në internet për të shpjeguar konceptet bazë të stoicizmit, por gjithçka kthehet në mesazhe të ngjashme: Mos u merrni me atë që nuk mund ta kontrolloni!

*Tibo News