A keni një top prej gëzofi psikopat në shtëpi?

A është sjellja e maces suaj shqetësuese?

A i pëlqejnë maces suaj të shikojnë si një vrasës serial gjatë natës? A ju sulmon ndonjëherë topi i vogël i leshit rastësisht?

Çfarë mendojnë studiuesit?

Duken si gjëra normale për shumicën njerëzit që kanë mace, megjithatë një studim i kohëve të fundit nga studiuesit në Universitetin John Moores të Liverpoolit pohon se ky lloj aktiviteti mund të nënkuptojë se po jetoni me një mace psikopate!

Tiparet e psikopatisë së maceve

Ekipi i studiuesve me bazë në Mbretërinë e Bashkuar hartoi një anketë për pronarët e maceve për të përcaktuar nëse “foshnjat e tyre me gëzof” mund të kenë tiparet e psikopatisë së maces.

Një studim i 549 pronarëve të maceve

Studiuesit kërkuan gjithsej 549 pronarë macesh që të plotësonin anketimin e tyre. Së pari, ata matën tiparet “triarkike”, ku guximi, poshtërsia dhe dezinhibimi maten për të përcaktuar psikopatinë tek njerëzit. Megjithatë, dy faktorë të tjerë ishin gjithashtu me interes: mosmiqësia ndaj njeriut dhe mosdashja ndaj kafshëve shtëpiake.

Një test me 46 pyetje

Kjo është arsyeja pse ata e quajtën testin testi Cat Triarchic Plus ose CAT-Tri+. Testi përbëhet nga gjithsej 46 pyetje në lidhje me sjelljet e maceve tuaja shtëpiake, shumë prej të cilave janë shumë të zakonshme në mesin e maceve tona të dashura.

Mjaullime të tepërta

Sipas studimit të publikuar nga ekipi, ata u bënë pronarëve pyetje në lidhje me kafshët e tyre shtëpiake, si: “Macja ime vokalizon me zë të lartë (p.sh., mjaullin, zvarritet) pa ndonjë arsye të dukshme”, “Macja ime vrapon nëpër shtëpi pa asnjë arsye.”…

Të gjitha macet janë psikopatike në një farë mase zbulon studimi

Shumica e pyetjeve duket se thjesht përshkruajnë sjelljen mesatare të maceve, dhe studimi ka zbuluar se të gjitha macet kanë një nivel psikopatie dhe arsyeja është e thjeshtë: evolucioni.

Mbijetesa e më të fortit

Journal of Research in Personality thotë: “Në një mjedis stërgjyshorë që kërkonte vetë-mjaftueshmëri, macet e egra që kishin nivele më të larta të tipareve psikopatike mund të kenë qenë më të suksesshme në marrjen e burimeve (ushqim, territor, mundësi çiftëzimi).

Një varg i gjatë psikopatësh

Pra, macet që ne kemi si kafshë shtëpiake sot vijnë nga një varg i gjatë macesh me tipare psikopatike, sepse kjo ishte e vetmja mënyrë për të mbijetuar.

Prioritetet e maceve

Pra, mos u shqetësoni, macja juaj mund të jetë një psikopat, por me shumë mundësi ai nuk dëshiron t’ju hajë. Mikut tuaj gëzof i intereson vetëm: drejtimi i shtëpisë, ngrënia e ushqimit tuaj dhe të qenit një bashkëjetues i dëshirueshëm.

Macet dhe dallimet e tyre të personalitetit

Rebecca Evans, një studiuese që ndihmoi në zhvillimin e studimit, foli me Vice’s Motherboard rreth arsyes se pse ata zgjodhën të studionin temën e pazakontë të psikopatisë së maceve. Evans tha: “Macet tona dhe ndryshimet në personalitetin e tyre na frymëzuan për të filluar këtë kërkim.”

Si ndikon në marrëdhëniet me pronarët?

Evans më pas vazhdoi, “Personalisht, unë jam i interesuar gjithashtu se si perceptimet e pronarit për psikopatinë në macen e tyre mund të ndikojnë në marrëdhënien e maceve-pronarit. Macja ime (Gumball) shënon rezultate relativisht të larta në shkallën e dezinhibimit – që do të thotë se ai mund të jetë mjaft i zëshëm, i afërt -kërkues dhe emocionues!”

Duke hetuar miqtë tanë të maces

Vice’s Motherboard foli gjithashtu një autore tjetër e studimit Minna Lyons tha se pas studimit të psikopatisë tek njerëzit, brejtësit dhe primatët, autorët, të cilët të gjithë i duan macet, “vendosën të bashkojnë forcat tona dhe të shohin nëse psikopatia është diçka që është e rëndësishme në jetën tonë. edhe miqtë e maces.”

Macet e guximshme mund të jenë psikopat

Lyons tha se macja e saj Axel, e cila mori pjesë në studim, tregon disa shenja të të qenit një psikopat i maces: “Axel është plotësisht i guximshëm dhe dihet se shkon në shtëpitë, makinat dhe garazhet e fqinjëve për të kërkuar ushqim.”

Nevojiten më shumë kërkime

Sidoqoftë, duhet thënë se nevojiten më shumë kërkime për të vërtetuar se macet janë psikopatë. Pyetjet e bëra në studim janë mjaft të përgjithshme si “macja ime kërkon vëmendje” ose “macja ime nuk u bindet rregullave”, sjellje që janë mjaft standarde për speciet.

Qentë dhe njerëzit mund të konsiderohen psikopatë gjithashtu sipas këtyre standardeve!

Nëse do të zbatonim disa nga të njëjtat pyetje për qentë tanë të përkëdhelur apo edhe për veten tonë, sipas standardeve të studimit, ne të gjithë mund të jemi psikopatë!