A është e vërtetë që duhet të hamë 3 vakte?

Ideja që duhet të hamë tre vakte në ditë është çuditërisht moderne. Sa vakte në ditë janë më të mirat për shëndetin tonë?

Ka të ngjarë të hani tre vakte në ditë, jeta moderne është krijuar rreth kësaj mënyre të të ushqyerit. Na thuhet se mëngjesi është vakti më i rëndësishëm i ditës, na jepen pushimet e drekës në punë dhe më pas jeta jonë sociale dhe familjare rrotullohet rreth vakteve të mbrëmjes. Por a është kjo mënyra më e shëndetshme për të ushqyer?

Para se të shqyrtojmë se sa shpesh duhet të hamë, shkencëtarët na nxisin të marrim parasysh kur nuk duhet të hamë.

Agjërimi me ndërprerje, ku kufizon marrjen e ushqimit në një dritare prej tetë orësh, po bëhet një fushë e madhe kërkimi.

Dhënia e trupit tonë të paktën 12 orë në ditë pa ushqim e lejon sistemin tonë të tretjes të pushojë.

Agjërimi e vendos trupin në një gjendje tjetër, ku është më i gatshëm për të riparuar dhe mbikëqyrur për dëmtime dhe për të pastruar proteinat e palosura gabimisht. Proteinat e palosura gabimisht janë shoqëruar me një sërë sëmundjesh.

Agjërimi mund të përmirësojë gjithashtu reagimin tonë glicemik, që është kur glukoza në gjak rritet pasi kemi ngrënë. Duke pasur një rritje më të vogël të glukozës në gjak ju lejon të ruani më pak yndyrë në trup.

Disa ekspertë argumentojnë se është më mirë të hahet një vakt në ditë, duke përfshirë David Levitsky, profesor në Kolegjin e Ekologjisë Njerëzore të Universitetit Cornell në Nju Jork, i cili e bën këtë vetë.

“Ka shumë të dhëna që tregojnë se, nëse ju tregoj ushqim ose foto të ushqimit, ju ka të ngjarë të hani dhe sa më shpesh të jetë ushqimi para jush, aq më shumë do të hani atë ditë,” thotë Levitsky.

Kjo ndodh sepse, përpara se të kishim frigoriferë dhe supermarkete, hanim kur kishte ushqim. Gjatë historisë, ne kemi konsumuar një vakt në ditë, duke përfshirë romakët e lashtë që hanin një vakt rreth mesditës.

A nuk do të na linte të uritur një vakt në ditë? Jo domosdoshmërisht, sepse uria është shpesh një ndjesi psikologjike.

Nga ana tjetër, një tjetër ekspert nuk rekomandon që t’i përmbahemi një vakti në ditë, pasi kjo mund të rrisë nivelin e glukozës në gjakun tonë kur nuk hamë, e njohur si glukoza e agjërimit. Nivelet e larta të glukozës së agjërimit për një periudhë të gjatë kohore janë një faktor rreziku për diabetin e tipit 2.

Po ashtu, të ngrënit shumë shpejt pas zgjimit funksionon kundër ritmit tonë cirkadian, i njohur si ora e trupit tonë, që studiuesit thonë se dikton se si trupi e përpunon ushqimin ndryshe gjatë gjithë ditës.

Kjo nuk do të thotë që duhet të anashkalojmë fare mëngjesin, por disa prova sugjerojnë se duhet të presim një ose dy orë pasi të zgjohemi para se të ushqehemi.

Historia na tregon se si në periudha të ndryshme, njerëzit kanë ngrënë ndryshe dhe kështu do të vazhdojë. Duke qenë të ndryshëm duhet të mendojmë për ato që trupi jonë na pranon me mirë.

Si përfundim, ushqehuni ashtu siç u nevojitet trupit tuaj.

 

*Shkruar nga BBC, përkthyer dhe përshtatur nga TiboNews.