A duhet të ushqeheni para stërvitjes? Ja çfarë këshillojnë ekspertët

A na ndihmon ushqimi para stërvitjes për të qenë më energjikë apo na bën të ndihemi me më pak fuqi?

Ndërsa viti i ri nis me rutina të reja ose të rifreskuara të fitnesit, ekspertët iu përgjigjen disa prej pyetjeve më të rëndësishme rreth stërvitjes, duke përfshirë nëse duhet të hani diçka përpara se të stërviteni.

Konsensusi i përgjithshëm i ekspertëve? Ata thonë Po dhe se duhet,  por ka disa gjëra që duhen mbajtur parasysh se çfarë lloj ushqimi, sa dhe kur duhet ta hani.

Konsumimi i një vakti të ekuilibruar dy deri në tre orë para stërvitjes është ideale. Ngrënia e një vakti të plotë disa orë para stërvitjes, ose një vakt ose rostiçeri afër stërvitjes, përputhet gjithashtu me rekomandimet nga grupe si Cleveland Clinic dhe Mayo Clinic.

Koha më e mirë në fakt varet nga mënyra se si trupi juaj tret dhe reagon ndaj ushqimit. “Eksperimentoni dhe shikoni se cili afat kohor funksionon më mirë për trupin tuaj,” këshillon Akademia e Ushqyerjes dhe Dietologjisë.

Ekspertët pajtohen se është e rëndësishme të ushqeheni me llojet e duhura të ushqimeve, duke përfshirë përqendrimin në karbohidratet komplekse si drithërat ose frutat për t’u pajisur me energjinë që trupit tuaj i nevojitet për stërvitje.

Për energji të qëndrueshme, rekomandohet gjithashtu përfshirja e disa proteinave pa yndyrë si mish pule ose tofu dhe yndyrna të shëndetshme si avokado ose arrat.

Thjesht shmangni yndyrnat e ngopura dhe mbingarkimin e proteinave, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, pasi ato “treten më ngadalë në stomak dhe largojnë oksigjenin dhe gjakun që jep energji nga muskujt tuaj”.