7 truket që bëhen në intervista pune për t’ju testuar

Në botën e sotme, shikimi i CV-së së një kandidati dhe kryerja e një interviste standarde me ta nuk mjafton në kërkimin e punonjësit të përsosur. Kjo është arsyeja pse punëdhënësit duhet të përdorin disa truke dhe shumica prej tyre janë kaq të thjeshta, saqë një aplikant mund të dështojë në një nga këto teste psikologjike dhe as të mos e vërejë vetë testin.

  • Ju ofrohet një filxhan kafe për një arsye

Kohët e fundit testi i “filxhanit të kafesë” po fiton popullaritet në mesin e punëdhënësve. Në fillim të intervistës, shefi e merr kandidatin në kuzhinë dhe i ofron një filxhan kafe. Pas intervistës, punëdhënësi shikon me kujdes se çfarë do të bëjë kandidati me filxhanin, do të pyesë se ku ta vendosë, thjesht do ta lërë filxhanin në tavolinë apo do ta lajë vetë në kuzhinë.

Kreu i kompanisë së zhvillimit të softuerit të kontabilitetit “Xero Australia”, Trent Innes, i cili krijoi këtë metodë, thotë se ky truk flet shumë për karakterin dhe sjelljet e një personi, më shumë se sa përgjigjet e tyre ndaj pyetjeve aktuale të intervistës. Mund të tregojë gjithashtu se sa shpejt kandidati do të përshtatet në ekip. Vendimi më i mirë, në këtë rast, është të shkoni në kuzhinë pas intervistës dhe ta lani vetë filxhanin.

  • Shefi ju mban qëllimisht në pritje

Në realitet, testi i “filxhanit me kafe” është një mashtrim i pafajshëm. Situata mund të jetë shumë më e vështirë nëse intervista caktohet për 9 të mëngjesit, por kur kandidati vjen herët në zyrë, punëdhënësi është ende i zënë dhe punëkërkuesi duhet të presë për 10 minuta. Dhe pastaj 10 minuta të tjera. Dhe pastaj 15 minuta të tjera.

Ky truk mund të tregojë se sa i qëndrueshëm emocionalisht është kandidati në situata stresuese dhe sa duan ta marrin këtë pozicion në përgjithësi.

  • Intervistuesi papritmas fillon të bërtasë

Ngritja e zërit, ulëritja, madje edhe përdorimi i fjalëve fyese është një mënyrë tjetër për të modeluar një situatë stresuese dhe një shans për të kontrolluar aftësinë e kandidatit për t’i rezistuar stresit. Ekspertët ju këshillojnë të qëndroni të qetë dhe t’u përgjigjeni këtyre pyetjeve sa më me qetësi.

  • Intervistuesi bën një kërkesë të çuditshme dhe ju kërkon të hidheni nga dritarja

Një tjetër surprizë e pakëndshme për një punëkërkues mund të jetë fshehja pas një kërkese të çuditshme, si të hidhet nga dritarja, për shembull. Në këtë rast, punëdhënësi dëshiron të shohë aftësinë e kandidatit për të përdorur të menduarit “jashtë kutisë”.

Ju mund të përdorni këtë mënyrë për të dalë nga kjo situatë: hipni në dritare, por hidhuni në dyshemenë e dhomës ku po zhvillohet intervista. Askush nuk sqaroi se ku të zbarkohej. Ose mund ta tronditni shefin duke bërë pyetjen me një opsion fitues: “Si do të përfitojë kompania nga kërcimi im?”

  • Punëdhënësi befas fillon të sillet në një mënyrë të çuditshme

Një truk tjetër është kur intervistuesi fillon të sillet çuditërisht. Kandidati mund të injorohet nga intervistuesi, ose duke parë ekranin e kompjuterit të tij ose duke iu përgjigjur një telefonate dhe duke u larguar nga zyra në mes të intervistës.

Ky truk mund të tregojë se si kandidati do të ripërqendrojë vëmendjen e intervistuesit ose çfarë mënyrash do të përdorë për të dalë nga kjo situatë. Një nga opsionet më efektive është t’i kërkoni intervistuesit të ricaktojë intervistën për një ditë tjetër.

  • Kandidati prezantohet me të gjithë ekipin

Është e mundur që shefi t’i ofrojë kandidatit një shans për të komunikuar me kolegët e tyre të mundshëm pas intervistës. Mund të jetë në zyrë ose pas punës. Ky nuk është një gjest i thjeshtë, i sjellshëm, është mënyra e punëdhënësit për të zbuluar opinionet e punonjësve të tyre për kandidatin.

  • Intervistuesi e lëshon stilolapsin në dysheme

Një test tjetër që mund të ndihmojë punëdhënësin të dallojë kandidatët e përgjegjshëm dhe dashamirës është të lëshojë një stilolaps dhe të shikojë reagimin e aplikantit. Nëse kandidati instinktivisht përkulet dhe ngre stilolapsin, ka të ngjarë që ai të punësohet për këtë punë. Nëse aplikanti e lejon intervistuesin ta bëjë këtë, ka të ngjarë që ata të mos e bëjnë.

A i keni hasur ndonjëherë këto teste në intervista? Do të ishim të lumtur të dëgjonim eksperiencat tuaja në komente në rrjetet tona sociale.