7 ndryshime gjinore midis bebeve

Shumë prindër mund të bëjnë dallimin në sjelljen e djalit dhe vajzës së tyre. Për shembull, disa besojnë se vajzat mësojnë të flasin më shpejt dhe në përgjithësi, janë më të empatike se djemtë. Të tjerë thonë se djemtë janë më të ndjeshëm dhe kanë nevojë për më shumë vëmendje se motrat e tyre. Sigurisht, shumica e këtyre hipotezave bazohen në përvojat e njerëzve, por studiuesit thonë gjëra të tjera.

  1. Aftësitë sociale

Vajzat janë më të mira në mirëkuptimin shoqëror dhe janë më të ndjeshme ndaj shprehjeve emocionale sesa djemtë. Ato lexojnë thellë emocionet e njerëzve dhe ndjejnë më mirë atë që po ndodh në familje. Studimet tregojnë se vajzat janë më të interesuara për të lexuar fytyrat, ndërsa djemtë janë më të interesuar për celularin.

  1. Preferenca për lodrat

Në realitet, bebet nuk dallojnë midis lodrave për djem dhe vajza. Studimet tregojnë se edhe djemtë i duan kukullat, gjë që është absolutisht normale. Vajzat gjithashtu kënaqen duke luajtur me lodra “djemsh”. Lojërat dhe aktivitetet e tyre mund të ndryshojnë sipas moshës së tyre, por jo domosdoshmërisht sipas gjinisë së tyre.

  1. Të folurit

Disa studiues kanë zbuluar se djemtë kanë më shumë gjasa të flasin më vonë sesa vajzat. Vajzat shpesh kanë fjalor më të zhvilluar dhe i duan bisedat e gjata. Kjo ndodh sepse vajzat i zhvillojnë më shpejt ato pjesë të trurit të tyre që janë përgjegjëse për të folurin, prandaj edhe tregojnë rezultate pak më të mira në aftësitë e hershme të komunikimit.

  1. Aktiviteti fizik

Djemtë janë më aktivë edhe para se të lindin. Kështu ata “shkelmojnë” më shumë nënat e tyre, veçanërisht kur nuk u pëlqen diçka. Ata e ruajnë këtë nivel aktiviteti edhe pas lindjes. Studiuesit kanë zbuluar se djemtë kanë më shumë gjasa të shihen duke vrapuar, duke kërcyer, duke u ngjitur në pemë dhe duke luajtur top jashtë. Ndërsa vajzat janë të prirura të zgjedhin lojëra më të qeta dhe preferojnë të luajnë në shtëpi.

  1. Trajnimi për nevojat personale

Ndërsa shumica e vajzave fillojnë të mësojnë të përdorin tualetin në moshën 22 deri në 30 muajshe, djemtë mund të kenë nevojë nga 3 muaj deri në një vit më shumë. Mesatarisht, kur bëhet fjalë për trajnimin për nevojat personale, vajzat zakonisht mund ta mësojnë deri në 33 muaj, dhe djemve mund t’u duhen më shumë se 37 muaj për ta arritur këtë. Pra, jini gati që faza e pelenave të zgjasë më shumë nëse keni një djalë dhe të përfundojë më shpejt nëse keni në krahë një vajzë të vogël.

  1. Të qarat

Sigurisht, të gjitha foshnjat qajnë shumë. Por në moshën 6 muajsh, djemtë janë më tekanjozë sesa vajzat. Ata tregojnë një reagim shumë më të fortë ndaj çështjeve negative, sidomos deri në moshën 1 vjeç. Djemtë zakonisht kërkojnë më shumë vëmendje dhe kjo shpesh shpjegohet me faktin se ata kanë një instinkt më të fortë kërkimor dhe kanë më shumë gjasa të futen në situata që mund të çojnë në dhimbje dhe zhgënjim.

  1. Emocionet e forta

Zotërinjtë e vegjël janë më emocionues dhe më pasionantë në lojërat e tyre sesa vajzat. Ata duan të fitojnë. Frika dhe rreziku thjesht i emocionojnë ata. Shumë shkencëtarë pajtohen se testo steroni luan një rol kyç në këtë sjellje. Vajzat duket se janë më pak agresive dhe më të afta në shoqëri se djemtë.