7 korriku, Dita Botërore e Çokollatës

7 korriku është caktuar si Dita Botërore e Çokollatës. Data u krijua në vitin 2015 për të shënuar 465 vjet që kur çokollata u prezantua në Evropë.

Çokollata e preferuar e të gjithëve bëhet nga frutat e pemës së kakaos. Nuk është rastësi që aztekët e quajtën atë “ushqimi i perëndive”, pasi me shijen e mrekullueshme dhe vetitë antioksiduese, ai ishte tashmë një produkt luksi.

Kur me kolonializmin evropianët filluan të zbulojnë ‘magjinë’ e kakaos dhe çokollatës, ata filluan t’i zhvillojnë ato duke krijuar çokollata të forta që ne shijojmë sot si dhe versione të tjera si çokollata me qumësht etj.

Sot, kakaoja kërcënohet nga ndryshimet klimatike dhe duket se në vetëm pak dekada çokollata jonë e dashur do të jetë një “specie e rrezikuar”. Gjithashtu, një diskutim i ndryshëm rreth konsumit etik lind kur mësohet se sa shfrytëzimi i fuqisë punëtore ekziston në plantacionet e kakaos, me punëtorë (shumë prej të cilëve janë të mitur) që jetojnë në prag të skllavërisë.

Le të mësojmë për “udhëtimin” e çokollatës nëpër shekuj

‘Pija e perëndive’ ‘choclatl’ ka vlerë të madhe për popujt indigjenë

Jemi rreth vitit 600 pas Krishtit, një kohë kur rrymat e para migratore të fisit Mayan, lëvizin nga Guatemala e sotme, në Gadishullin Jukatan (Meksika e sotme). Ata shkuan në atdheun e tyre të ri, edhe përveç zakoneve të tjera, sollën edhe kultivimin e pemës së kakaos, nga e cila prodhohet çokollata e njohur.

Sigurisht që po flasim për një kohë kur çokollata ishte e përhapur në formën e një pijeje, ‘choclatl’, siç e quanin Aztekët, dhe jo në formën e saj të ngurtë aktuale. ‘Choclatl’ bëhej duke bluar kokrrat e kakaos në një pluhur, të cilës i shtoheshin erëza të tjera dhe pija pihej e nxehtë.

Katërqind vjet më vonë, rreth vitit 1000 pas Krishtit, kokrrat e kakaos bëhen aq të vlefshme sa që tani përdoren në vend të monedhës, duke shërbyer për transaksione të ndryshme tregtare. Dhjetë kokrra kakao ishin të barabarta me vlerën e një lepuri dhe me 100 kokrra mund të blihej një skllav! Në vitet 1200, taksat e popujve që ishin vasalë të Aztecs paguheshin në fasule kakao.

Evropianët mësojnë për çokollatën dhe bëhen të varur nga shija e saj

Në 1519, kolonialisti spanjoll dhe skllavëruesi i kulturës Aztec, Hernán Cortés, do të vlerësojë vlerën tregtare të kakaos. Pasi i ktheu Aztekët në skllevër të Kurorës së Kastiljes, ai do të krijojë plantacionet e para të kakaos në zonë, në emër të mbretërve të Spanjës.

Nga fundi i shekullit të 16-të, pija e këndshme pushtoi Oborrin Mbretëror të Spanjës dhe fisnikët e aristokracisë spanjolle, duke ofruar kënaqësi të këndshme për shijet e klasave aristokrate.

Në të njëjtën kohë, në vitin 1606, Antonio Carletti viziton Guatemalën, me qëllim që të regjistrojë të gjithë procesin, nga mbjellja deri te shërbimi i pijes. Kështu, në Toskanë, pija fillon të ndryshojë gradualisht shijen e saj tradicionale, e cila pasurohet me shtimin e aromave të jaseminit, vaniljes dhe kanellës, si dhe me lëvozhgën nga lëvozhgat e agrumeve dhe limonit.

Në Francë, pija me çokollatë përhapet me shtesat e dasmave mbretërore. Louis XIII i Francës martohet me princeshën spanjolle, Anna e Austrisë. Princesha spanjolle, si një dhuratë martese, i jep atij çokollatë të paketuar në një tabelë shahu të dekoruar shumë.

Çokollata po i përshtatet shijeve perëndimore

Kështu, shija fillon të përhapet kudo, duke krijuar fjalë për fjalë një mani çokollate, e cila çoi në krijimin e dyqanit të parë të çokollatës në Britaninë e Madhe, në vitin 1657, ndërsa për herë të parë çokollata solide u prodhua nga dyqani tradicional londinez The Coffee Mill . në 1674, i cili prezantoi çokollata “al la Spanish” dhe një ëmbëlsirë të fortë çokollate.

Në vitin 1693, tregtia e kakaos u liberalizua zyrtarisht dhe u krijua një kërkesë e madhe, duke qenë njëkohësisht një mundësi e artë për t’u pasuruar për shumë vende evropiane, të cilat nxituan të krijonin koloni në vendet ku lulëzonin pemët e kakaos dhe kallam sheqeri.

Gjatë shekullit të 18-të, çokollata e zezë fillon të humbasë shijen e saj “të fortë” dhe të përshtatet me shijen e rafinuar të evropianëve. Ky trend u pasua nga enët përkatëse, kryesisht kupat për servirjen e pijeve, të cilat fillimisht u importuan nga Azia dhe në përgjithësi nga Lindja. Më vonë, porcelanët e famshëm francezë Limoges prodhonin linja të tëra, veçanërisht për servirjen e çokollatës.

Revolucioni Industrial, në mesin e shekullit të 18-të, ka një efekt edhe në rrjedhën e çokollatës, pasi përdorimi i makinerive krijon mundësinë e prodhimit të lirë dhe të madh. Në vitin 1870, fabrika e parë e çokollatës shfaqet në Francë dhe në vitin 1828, kimisti Van Houten (Van Houten) shpik shtypjen e parë për të ndarë kakaon nga gjalpi i kakaos, duke rezultuar në prodhimin e një produkti më të qëndrueshëm dhe ekonomik.

Në 1875, zvicerani Daniel Peter përfshin qumështin e dehidratuar në çokollatë dhe prodhohet çokollata e parë me qumësht. Partneriteti i tij i mëvonshëm me Nestlé do të bëhej pararendësi i industrisë së çokollatës Nestle, duke e bërë Zvicrën një nga emrat më të mëdhenj të çokollatës në mbarë botën dhe duke e bërë çokollatën një produkt të përballueshëm që të gjithë mund ta shijonin.