7 gjërat që nuk duhet t’i thoni kurrë fëmijës tuaj

Ka kaq shumë këshilla prindërore, saqë është e vështirë për prindërit të dinë se çfarë funksionon dhe çfarë jo kur flasin me fëmijët.

Megjithatë, ka padyshim disa fraza që duhen shmangur tërësisht, sipas ekspertëve të prindërimit dhe psikologëve të fëmijëve.

  • Djemtë nuk qajnë

Para së gjithash, nuk është e vërtetë, thotë profesoresha e psikologjisë së zhvillimit Christia Spears Brown, të gjithë qajnë ndonjëherë.

Së dyti, e qara mund të jetë një përgjigje e shëndetshme ndaj emocioneve negative.

Parandalimi i djemve që të qajnë nuk i zhduk ndjenjat e tyre.

Shpesh, ata thjesht ridrejtohen në zemërim dhe agresion, duke përfshirë grindjet, dhe mund ta bëjnë më të vështirë trajtimin e emocioneve më vonë në jetë.

  • Ti po më çmend

Mund të jetë e vërtetë, por kjo nuk do të thotë që një prind duhet t’ia thotë një fëmije, thotë trajnuesja e prindërve Erica Reischer, sepse ai përpiqet t’i fajësojë ata që të ndryshojnë sjelljen e tyre.

Kjo nënkupton gjithashtu se ata janë përgjegjës për ndjenjat e prindërve, të cilat mund të krijojnë ankth dhe vetëbesim të ulët tek fëmijët.

 

  • Të të vijë turp nga vetja

Jo vetëm që turpi është i pashëndetshëm për njerëzit e të gjitha moshave, por ai mund t’i bëjë fëmijët që kanë vetëbesim të lartë të veprojnë në mënyrë agresive, sipas studiuesve në Universitetin e Miçiganit.

Fëmijët narcistë ndihen më të kërcënuar kur janë të turpëruar, duke i bërë ata të sulmojnë dhe të përgjigjen në mënyrë mbrojtëse.

 

  • Je kaq i veçantë

Natyrisht, shumë prindër mendojnë se fëmijët e tyre janë të veçantë.

Por duke i thënë një fëmije se ata janë më të mirë ose më të merituar për sukses se fëmijët e tjerë, mund t’i kthejë ata në narcisistë, sipas një studimi të bërë në Universitetin Shtetëror të Ohajos. Narcizmi nuk është vetëm një vetëvlerësim i lartë, por besimi se të tjerët nuk janë aq të mirë.

 

  • Ti do të jesh gjithmonë vajza/djali im i vogël

Është e natyrshme që prindërit të duan të mbrojnë fëmijët e tyre nga gjithçka.

Por është e rëndësishme t’i ndihmojmë ata të zhvillojnë aftësitë dhe burimet emocionale të nevojshme për t’u rritur të pavarur.

Përndryshe, thonë studiuesit e Universitetit të Granadës, ata mund të zhvillojnë “sindromën e Piter Pan”, dëshirën për të qëndruar përgjithmonë në adoleshencë, duke shmangur përgjegjësitë dhe sfidat e jetës.

 

  • Pse merr nota të ulëta e jo dhjeta

Është mirë të kesh aspirata të larta për suksesin akademik të një fëmije për sa kohë që këto pritshmëri janë realiste.

Nëse ato përputhen me atë që një fëmijë është i aftë, ka të ngjarë të jetë i suksesshëm në shkollë, por nëse prindërit presin shumë, performanca akademike shpesh ndryshon.

Është më mirë të mbështetësh arritjet e tyre, në vend që të kërkosh përsosmëri, thotë Shoqata Amerikane e Psikologjisë.

 

  • Ndalo së ngrëni kaq shumë, po shëndoshesh

Promovimi i ushqimit të shëndetshëm është i mrekullueshëm, por të bësh komente negative për peshën e një fëmije jo.

Gratë, prindërit e të cilave bëjnë komente nënçmuese, të lidhura me peshën, rriten më të pakënaqura me trupin e tyre.

Në vend të kësaj, thotë psikologu Alexis Conason, përfshijini fëmijët në përgatitjen e ushqimit dhe aktivitet fizik të këndshëm.

 

*Tibo News