Pse Oqeanet e Tokës po ndryshojnë ngjyrën?

Oqeanet e Tokës po ndryshojnë ngjyrën dhe kjo është pothuajse me siguri për shkak të ndryshimit të klimës.

Detet, dikur me ngjyrën blu të shkëlqyeshme, janë bërë vazhdimisht më të gjelbër gjatë dy dekadave të fundit, me shkencëtarët që zbulojnë ndryshime ‘të rëndësishme’ në ngjyrën që ata thonë se nuk mund të shpjegohen vetëm nga variacionet natyrore, nga viti në vit.

Ndryshimet e ngjyrave, edhe pse delikate për syrin e njeriut, kanë ndodhur në mbi 56% të oqeaneve të botës, një hapësirë më e madhe se sipërfaqja totale e tokës në Tokë, sipas gjetjeve të botuara në revistën Nature.

Në veçanti, ekipi hulumtues zbuloi se rajonet e oqeanit tropikal pranë ekuatorit janë bërë vazhdimisht më të gjelbra me kalimin e kohës.

Ata thonë se ndryshimi në ngjyrën e oqeanit tregon se ekosistemet brenda sipërfaqes së oqeanit gjithashtu duhet të ndryshojnë, pasi ngjyra e oqeanit është një pasqyrim i mirëfilltë i organizmave dhe materialeve brenda në ujërat e tij.

Studiuesit nuk mund të thonë se si po ndryshojnë saktësisht ekosistemet detare për të pasqyruar ndryshimin e ngjyrës, por ekipi, duke përfshirë shkencëtarët nga Qendra Kombëtare e Oqeanografisë në Mbretërinë e Bashkuar, janë mjaft të sigurt për një gjë.

Ndryshimi i klimës i shkaktuar nga njeriu ka të ngjarë të jetë shkaktari.

“Të shohësh në fakt se po ndodh realisht nuk është befasuese, por e frikshme. Dhe këto ndryshime janë në përputhje me ndryshimet e shkaktuara nga njeriu në klimën tonë.”

Autori kryesor thotë: “Kjo jep dëshmi shtesë se si aktivitetet njerëzore po ndikojnë në jetën në Tokë në një shtrirje të madhe hapësinore. Është një mënyrë tjetër që njerëzit po ndikojnë në biosferë.”

Ekipi shpjegoi se ngjyra e oqeanit është një produkt vizual i çdo gjëje që ndodhet brenda shtresave të sipërme të tij.
Ujërat që janë blu të thellë pasqyrojnë shumë pak jetë, ndërsa ujërat më të gjelbër tregojnë praninë e ekosistemeve, dhe kryesisht fitoplanktoneve, mikrobeve të ngjashme me bimët që janë të bollshme në pjesën e sipërme të oqeanit dhe që përmbajnë pigmentin e gjelbër klorofil.

Pigmenti ndihmon planktonin të mbledhë dritën e diellit, të cilën ata e përdorin për të kapur dioksidin e karbonit nga atmosfera.
Fitoplanktoni është themeli i rrjetës ushqimore detare që mban organizma në mënyrë progresive më komplekse, peshq, zogj deti dhe gjitarë detarë.

Fitoplanktoni është gjithashtu një ‘muskul’ i fuqishëm në aftësinë e oqeanit për të kapur dhe ruajtur dioksidin e karbonit. Shkencëtarët janë të prirur për të monitoruar fitoplanktonin nëpër oqeanet sipërfaqësore dhe për të parë se si komunitetet thelbësore mund t’i përgjigjen ndryshimeve klimatike.

Dallimet në ngjyrë që kap sateliti janë shumë delikate për syrin e njeriut për t’i dalluar. Pjesa më e madhe e oqeanit duket blu për syrin tonë, ndërsa ngjyra e vërtetë mund të përmbajë një përzierje të gjatësive të valëve më delikate, nga blu në jeshile dhe madje edhe të kuqe.