5373 zjarre kanë djegur Amazonën braziliane gjatë korrikut

Numri i zjarreve në pyjet e Amazonës braziliane u rrit me tetë% muajin e kaluar krahasuar me korrikun 2021, sipas shifrave zyrtare të publikuara të hënën, kambana më e fundit e alarmit për pyllin më të madh në botë.

Monitorimi satelitor zbuloi 5373 zjarre muajin e kaluar, nga 4977 në korrik të vitit të kaluar, sipas agjencisë braziliane të hapësirës, ​​INPE.

Megjithatë, numri ishte shumë më i vogël se korriku më i keq i regjistruar: 19,364 zjarre në 2005.

Korriku është zakonisht fillimi i “sezonit të zjarrit” të Amazonës, kur moti më i thatë nxit më shumë zjarre, të vendosura kryesisht nga fermerët që pastrojnë tokën për bujqësi, sipas ekspertëve.

Ky ka qenë një vit shqetësues për zjarret në Amazonë, një burim kyç në garën për të frenuar ngrohjen globale: INPE ka zbuluar 12,906 deri më tani, 13% më shumë nga e njëjta periudhë e vitit të kaluar.

“Është vetëm fillimi i sezonit të thatë të Amazonës, kur numri i zjarreve kriminale në pyje për fat të keq shpërthen”, tha eksperti Romulo Batista i Greenpeace.

“Përveç shkatërrimit të pyllit dhe biodiversitetit të tij, ato zjarre dhe shkatërrim ndikojnë gjithashtu në shëndetin e popullatës lokale për shkak të thithjes së tymit”, tha ai në një deklaratë.

Presidenti Jair Bolsonaro, i cili del për t’u rizgjedhur në tetor, po përballet me shqyrtimin për administrimin e diskutueshëm të qeverisë së tij të pjesës 60% të Amazonës  braziline, ku ka pasur një rritje të zjarreve dhe shpyllëzimit gjatë qeverisjes së tij.

Që kur aleati i agrobiznesit të ekstremit të djathtë mori detyrën në vitin 2019, shpyllëzimi mesatar vjetor në Amazonën braziliane është rritur me 75% krahasuar me dekadën e mëparshme.