42 ditë në Hënë, ç’të reja ka pas 50 vitesh nga udhëtimi i ‘Apollo’-s?

Pothuajse 50 vjet pas misionit të fundit të Apollo-s që u nis në Hënë, NASA ka krijuar një program që premton të zbarkojë njerëzit në rajone të paeksploruara hënore dhe përfundimisht në sipërfaqen e Marsit, me Artemis I.

Nuk është rastësi që programi Artemis është emëruar për motrën binjake të Apollonit nga mitologjia greke. Artemis do të vazhdojë aty ku programi i famshëm Apollo u ndal në 1972 duke dërguar misione me ekuipazh në Hënë, por në një mënyrë të re.

Objektivat e programit Artemis përfshijnë uljen e ekuipazheve të ndryshme të astronautëve në Hënë dhe eksplorimin e polit jugor hënor në hije për herë të parë. Përpjekja ambicioze synon gjithashtu të krijojë një prani të qëndrueshme në Hënë dhe të krijojë sisteme të ripërdorshme që mundësojnë eksplorimin njerëzor të Marsit dhe ndoshta më tej.

Por asnjë nga këto nuk është e mundur pa bërë më parë një hap të madh. Kur Artemis I të nisë më 29 gusht, misioni pa ekuipazh do të testojë çdo komponent të ri që do të bëjë të mundur eksplorimin e ardhshëm të hapësirës së thellë përpara se njerëzit të bëjnë udhëtimin në 2024 dhe 2025 në bordin e Artemis II dhe Artemis III.

Ekipi i misionit pret ngritjen e raketës së re Space Launch System dhe anijes Orion ndërmjet orës 8:33 dhe 10:33 të mëngjesit më 29 gusht nga Qendra Hapësinore Kennedy në Florida.

Pas nisjes nga Toka, Artemis I do të shkojë në një mision 42-ditor. Gjatë udhëtimit, anija kozmike Orion do të udhëtojë 64,000 kilometra përtej hënës, 48,000 kilometra më larg se rekordi i vendosur gjatë Apollo 13. Kjo rrugë imiton udhëtimin që do të bëjë ekuipazhi i Artemis II në 2024.

Sipas zyrtarëve të NASA-s, do të jetë më e largëta që ka fluturuar çdo anije kozmike e ndërtuar për njerëzit.

 

*TiboNews