4 përfitimet e vajit të mentes

Bimët e mentes janë përdorur në mjekësinë tradicionale për shekuj, duke filluar që nga Egjipti i lashtë, Greqi dhe Romë, kur përdorej për të qetësuar dhimbjet e stomakut.

Sot, vaji esencial i mentes, një formë shumë e përqendruar e marrë nga distilimi i gjetheve me avull, rekomandohet nga mjekët për trajtimin e një sërë sëmundjesh të përditshme.

Këto janë katër përfitimet e vajit të mentes:

  1. Vaji i mentes mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve të kokës dhe migrenës

Hulumtimet kanë zbuluar se aplikimi i vajit të mentes në ballë mund të jetë i dobishëm për trajtimin e dhimbjeve të kokës dhe migrenës.

Një studim i vitit 2016 vuri në dukje se vaji i mentes rekomandohet për trajtimin e dhimbjeve të kokës si shkak i tensionit tension tek të rriturit dhe fëmijët mbi moshën 6 vjeç. Studimi sugjeronte se mund të jetë po aq efektiv sa paracetamoli.

  1. Vaji i mentes mund të reduktojë të përzierat

Thjesht thithja e aromës së vajit të mentes ose aplikimi i disa pikave të vajit të mentes në një leckë të ftohtë të lagur dhe aplikimi në ballë – është treguar se lehtëson të përzierat tek gratë shtatzëna, pacientët që marrin kimioterapi dhe pacientët që po shërohen nga operacioni.

Është gjithashtu e mundur që problemet jokronike të frymëmarrjes mund të kalojnë me aromën e mentës.

  1. Vaji i mentes mund të përdoret si trajtim për IBS

Sindroma e zorrës së irrituar (IBS) është një sëmundje komplekse me faktorë të shumtë që kontribuojnë në simptomat e saj, kështu që trajtimet ndryshojnë nga pacienti në pacient.

Por përveç ndryshimeve të dietës dhe stilit të jetesës, mjekët shpesh rekomandojnë kapsula me vaj mente para se të kalojnë në ilaçe me recetë. Përdorimi i vajit të mentes për të trajtuar simptomat e IBS, veçanërisht dhimbjet e barkut, është mbështetur në prova të shumta klinike njerëzore.

Një meta-analizë e vitit 2019 zbuloi se njerëzit me IBS që morën vaj menteje kishin 2.4 herë më shumë gjasa të përjetonin lehtësim të përgjithshëm të simptomave krahasuar me ata që iu dha placebo dhe 1.8 herë më shumë të ngjarë të përjetonin lehtësim të dhimbjes së barkut në veçanti.

  1. Vaji i mentes mund të qetësojë kruajtjen

Mentoli është një alternativë e mirë për kremrat me hidrokortizon pa recetë, të cilat nuk duhet të përdoren për më shumë se dy javë për shkak të efekteve anësore të mundshme si hollimi i lëkurës, zbardhja dhe aknet. Vaji i mentes mund të ndihmojë në lehtësimin e kruajtjes për shkak të efekteve të tij ftohëse të lëkurës dhe duke shpërqendruar nervat rreth vendit të kruajtjes. Vaji i mentes nuk duhet të aplikohet në lëkurën e dëmtuar drejtpërdrejt.