35 vite nga revolucioni fotografik, Canon EOS 650

Tridhjetë e pesë vjet më parë Canon EOS 650 ndryshoi pamjen e fotografisë. Ishte kamera e parë EOS e Canon-it. Ajo ishte kthesa e re në teknologjinë ekzistuese, duke e çuar industrinë e saj në një epokë të re.

Ashtu si telefonat dhe ekranet me prekje në vitin 2007, kamerat në mesin e viteve 80-të  u shoqëruar me një teknologji të re emocionuese të quajtur ‘autofokus’, që rregullonte përqendrimin  e kamerës.

Ashtu si Apple 20 vjet më vonë, Canon ndjeu një mundësi për të ecur përpara. Dhe e bëri këtë, duke prodhuar një sistem kamerash që është arsyeja pse është ende në krye të botës fotografike.

Canon kishte kamera dhe lente me fokus automatik në fillim të viteve 1980, por teknologjia kishte arritur në limitet e saj.

Nikon, lideri në kamerat pro në atë kohë, e pa teknologjinë e re të Canon si një mashtrim për profesionistët. Ato ishin të bindur se shumë fotograf profesionistë do të donin të fokusonin manualisht.

Por Canon vendosi të merrte hapat në vitin 1985 dhe dy vjet më vonë ‘Sistemi Elektro Optik’ (ose EOS) lindi me një aparat fotografik të avancuar amatore të quajtur Canon EOS 650.

Ky sistem solli një risi për kohën. Së pari, EOS krijoi një lidhje plotësisht elektronike midis një kamere SLR dhe thjerrëzave të saj, e cila përfundimisht e çoi fokusimin automatik përtej përvojës së ngadaltë dhe të ngathët të kohës.

Ashtu si iPhone origjinal, Canon EOS 650 ishte një vegël me pamje futuriste e ndërtuar mbi një platformë të pronarit që do të vendoste tonin në fushën e tij për dekadat e ardhshme.

Çfarë thanë përdoruesit për Canon EOS 650 në atë kohë?

Në një përmbledhje të vitit 1987 të titulluar “Kamera; një përvojë e re në thjeshtësi”, Andy Grunberg i New York Times tha se u mrekullua nga sistemi i fokusimit automatik me një pikë dhe se “gjithçka që më duhej të bëja ishte të shtypja butonin deri në fund dhe fotografia u shkrep”.

Ndërsa EOS 650 ishte një aparat fotografik filmik, ishte fillimi i përvojës moderne të xhirimit elektronik. Ashtu si iPhone origjinal në të vërtetë pasardhësit e EOS 650 E vendosën Canon si emrin më të madh në fotografi.

Steve Jobs në një prezantim tha për iPhone se kompania Apple kishte “patentuar dreqin” dhe Canon bëri të njëjtën gjë me teknologjinë e saj të re.

Ajo që është magjepsëse për Canon EOS 650  me kamerat e smartfonëve, është reklamimi kur po tregtohej në vitin 1987.

Ndonëse nuk doli aspak kështu, Canon EOS 650 me siguri parashtroi një plan për një kamerë të re, moderne SLR.

Ndërsa u hodh në treg për rreth 830 dollarë në 1987, tani mund të merrni një EOS 650 për vetëm 25 dollarë. Jo keq për një aparat fotografik që ndezi një revolucionin e fokusimit automatik, ndryshoi historinë e fotografisë .

Madje mendohet se kapi foton e parë që u hodh në web në 1992.