3 shenja që ju jeni një ‘Amber Heard 2’

Njerëzit që kanë çrregullim të personalitetit borderline (BPD) kanë frikë të fortë nga braktisja, gjë që mund ta bëjë të vështirë për ta rrjedhshmërinë e marrëdhënieve.

Ngjashëm me çrregullimet e tjera të personalitetit, frika e tyre themelore buron nga fëmijëria e tyre kur përjetojnë braktisje ekstreme emocionale ose fizike, sipas Anthony Smith, një këshilltar i licencuar i shëndetit mendor me 17 vjet përvojë në diagnostikimin e kushteve të shëndetit mendor në sistemin gjyqësor të Massachusetts.

“Kështu që ata zhvilluan këtë ndjeshmëri ndaj braktisjes dhe refuzimit dhe kaluan jetën duke u përpjekur të sigurohen që kjo të mos u ndodh më atyre,” tha Smith. Ai shtoi se njerëzit me këtë çrregullim mendojnë keq për veten dhe shpesh përfshihen në vetëlëndim verbal dhe fizik.

Rreth 1.6% e amerikanëve jetojnë me çrregullim të personalitetit kufitar dhe vetëm një ofrues i kujdesit shëndetësor mund të diagnostikojë dikë me këtë gjendje.

Sipas Smith, sjelljet si të menduarit bardh e zi, hiper-vigjilenca dhe shpërthimet e pakontrollueshme të zemërimit mund të jenë shenja që ju jeni në një marrëdhënie me dikë që ka BPD.

Mosmarrëveshjet kthehen në grindje të mëdha, pastaj lutjet për falje

Njerëzit me çrregullim të personalitetit kufitar janë shumë të ndjeshëm ndaj refuzimit real dhe të perceptuar, tha Smith.

Nëse frika e tyre nga braktisja shkaktohet gjatë një mosmarrëveshjeje ose sjelljeje të partnerit, ata shpesh veprojnë me zemërim, pavarësisht nëse kërcënimi është i vërtetë apo jo.

Smith dha shembullin e një personi me çrregullim të personalitetit kufitar, i cili telefonon partnerin e saj çdo natë në orën 20:00. Një natë, partneri i saj nuk përgjigjet, dhe ajo shikon orën me ankth, duke menduar se partneri i saj po e tradhton dhe do të largohet përgjithmonë. Kur partneri i saj i thotë se ka harruar të përgjigjet, ajo refuzon ta besojë. Në vend të kësaj, ajo e thërret me epitete dhe përhap thashetheme për të.

Sipas Smith, njerëzit me BPD mund të bëhen keqdashës verbalisht ose fizikisht si një mekanizëm nënndërgjegjeshëm përballues. Zemërimi i mbron ata të mos ndjejnë frikën e të mbeturit vetëm.

Shpesh, pasi një person me BPD ftohet, ata do t’i luten partnerit të tyre për falje. Kjo dinamikë shtytje-tërheqje mund të vazhdojë në marrëdhëniet e tyre, sipas Smith.

Ata e duan dikë ose e urrejnë atë, nuk të mesme

Njerëzit me çrregullim të personalitetit kufitar përdorën gjithashtu të menduarit ‘bardh e zi’ për të mbrojtur veten nga braktisja ose refuzimi i perceptuar, tha Smith.

Ata shpesh do t’i shohin njerëzit përreth tyre si zuzar ose shpëtimtarë, duke mos lënë vend për nuanca.

Në disa raste, njerëzit me BPD mund të shkojnë në masa ekstreme për të kërkuar hakmarrje nga dikush që besonin se u kishte bërë keq. Për shembull, ata mund të përdorin statusin e tyre për të larguar dikë nga një shkollë ose bord ekzekutiv, për të ngritur një padi ose për të përhapur gënjeshtra rreth tyre në punë, tha Smith.

Ata janë gjithmonë duke analizuar shprehjet dhe veprimet tuaja

Hiper-vigjilenca ndaj veprimeve të një të dashur mund të jetë gjithashtu një shenjë që dikush ka çrregullim të personalitetit borderline, sipas PsychCentral.

Meqenëse një person me çrregullim është vazhdimisht në kërkim të sinjaleve që mund të braktiset, ai mund të ngecë duke menduar se fjalët ose sjelljet e një partneri nënkuptojnë diçka që ata nuk e bëjnë.

Nëse jeni duke ëndërruar, për shembull, partneri juaj me BPD mund të mendojë se dukeni të mërzitur dhe shqetësohet se do të largoheni sepse është faji i tij. Si rezultat, ata mund të bëjnë shumë pyetje në lidhje me atë që po mendoni ose pse po veproni në një mënyrë të caktuar.

Sipas Smith, terapia e qëndrueshme dhe afatgjatë, si dhe marrëdhëniet me njerëzit që vendosin kufij të fortë, por të dhembshur, mund t’i ndihmojnë njerëzit me çrregullim të personalitetit borderline të riformulojnë mentalitetin e tyre dhe të kontrollojnë sjelljet e tyre.