3 përfitime shëndetësore të çokollatës së zezë të mbështetura nga shkenca

Të gjithë i pëlqejnë çokollatat, por, kur mendoni për këtë ëmbëlsirë të shijshme, nuk do ta mendoni menjëherë si diçka të shëndetshme. Por, duhet të keni parasysh se ekzistojnë lloje të ndryshme çokollatash dhe se ajo e zezë ka shumë përfitime shëndetësore.

Çokollata e zezë ndihmon në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

Studimet e bazuara në prova tregojnë se konsumimi i moderuar i çokollatës së zezë në fakt ndihmon në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Çokollata e zezë përmban flavonoide të cilat gjenden gjithashtu në disa fruta dhe perime. Këto flavonoidë ndihmojnë në menaxhimin e niveleve të kolesterolit dhe presionit të gjakut që nga ana tjetër ndihmon në parandalimin e sëmundjeve të lidhura me zemrën ose ato kardiovaskulare.

Çokollata e zezë vepron për të ulur presionin e gjakut

Një studim i kryer nga Harvard vërteton lidhjen midis presionit të gjakut dhe kakaos. Ai thotë se çokollata e zezë që përmban rreth 50-70% përmbajtje kakao është në të vërtetë e aftë të ulë presionin e gjakut. Me një përmbajtje të lartë të flavonoideve, çokollata e zezë gjithashtu punon për të stimuluar endotelin, i cili është membrana delikate brenda zemrës dhe enëve të gjakut që ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut.

Çokollata e zezë lufton dëmtimin e qelizave për shkak të radikaleve të lira

Çokollata e zezë është e pasur me antioksidantë. Antioksidantët kanë fuqinë për të luftuar çdo radikal të lirë, duke parandaluar kështu çdo dëmtim të qelizave ose indeve për shkak të radikaleve të lira. Çokollatat e zeza ndihmojnë në parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve kronike si kanceri dhe Alzheimer. Plus, ato kanë veti anti-inflamatore që nxisin parandalimin dhe reduktimin e çdo inflamacioni vaskular.