3 dokumentarët më të vështirë në realizim

Kur erdhi puna te realizimi i këtyre dokumentarëve të jashtëzakonshëm, procesi nuk ishte aspak i qetë.

Regjisorëve dhe jo vetëm, iu desh të përballeshin me shumë vështirësi gjatë gjithë kohës
Më poshtë do të gjeni 3 nga filmat që realizimin e patën plot sfida.

  • “The Act of Killing” (2012)

Regjisori Joshua Oppenheimer mori një rrugë krejtësisht unike dhe të rrezikshme për të rrëfyer vdekjet masive që ndodhën në Indonezi.
Drejtori u kërkoi ish-udhëheqësve të skuadrës që të rikrijonin krimet e tyre në rekreacione të organizuara me mjeshtëri.
Ndërsa rrezikon sigurinë e tij, Oppenheimer u kërkon atyre që morën jetë të përballen me tendencat e tyre më të dhunshme në një skenar të rrezikshëm.
Në fund të fundit, dokumentari arrin një moment katartik për burrat në ekran ndërsa mendojnë për mëkatet e tyre.
Ky film ka një pjesë tërheqëse shoqëruese nga këndvështrimi i viktimave.
Filmi po aq i vështirë dhe i lavdërueshëm “The Look of Silence” kishte të njëjtin regjisor duke kërkuar nga ata që vuajtën më shumë të jepnin mendimin e tyre.
Midis ndërtimit të tij novator dhe krijuesve të patrembur, “The Act of Killing” mbetet një nga dokumentarët historikë të viteve 2010.

  • “Shoah” (1985)

Është e drejtë të thuhet se çdo dokumentar, pa marrë parasysh temën apo kohën, do të jetë një përvojë sfiduese.
Kjo është edhe më e dukshme me “Shoah”, një film nëntë orësh që eksploron Holokaustin.
Projekti njëmbëdhjetëvjeçar përmban shumë intervista emocionale dhe sasi të shumta kërkimesh.
Si perspektiva e viktimave, ashtu edhe e autorëve në Poloninë e pushtuar nga nazistët u tregua për të dhënë një zhytje të thellë në ngjarje.
Ajo që filloi si një projekt më i shkurtër u rrit në mënyrë eksponenciale ndërsa drejtori vazhdoi të regjistronte dëshmitarët.
Është e qartë se kohëzgjatja e prodhimit, së bashku me temën, ishte tepër e vështirë për t’u përfunduar. I renditur si një nga dokumentarët më gjithëpërfshirës ndonjëherë, angazhimi i “Shoah” prodhoi një vështrim të frikshëm dhe të detajuar në histori.

  • Seria “Up” (1964-2019)

Në vitin 1964, kineastët ndoqën jetën e katërmbëdhjetë fëmijëve britanikë në dokumentarin “Seven Up!”
Ekuipazhi u kthye shtatë vjet më vonë për të shqyrtuar ndryshimet që rezultuan në jetën e tyre.
Si një testament për krijuesit e serialit, projekti vazhdoi, në intervale shtatëvjeçare, deri në vitin 2019. Ndër seritë më të gjata dokumentare të bëra ndonjëherë, regjisori Michael Apted dhe bashkëpunëtorët e tij bënë histori me një prodhim të gjerë dekadash që shqyrtonte kompleksitetin e plakjes.
Ky angazhim tepër i madh në kohë nuk do të ishte i mundur pa përkushtimin e mundimshëm të ekuipazhit dhe bashkëpunimin e vazhdueshëm të subjekteve.
I pashembullt në kohëzgjatjen dhe shtrirjen e tij, ky serial përfaqëson kulmin e krijimit të filmave dokumentarë të vështirë.

 

*Tibo News