22 prill 2022: Çfarë është Dita e Tokës?

Ky vit shënon 52 vjet që nga fillimi i përkujtimit të Ditës së Tokës.

Është një mundësi për njerëzit anembanë globit që të bashkohen, jo vetëm për të festuar botën, por edhe për të rritur ndërgjegjësimin se sa e rëndësishme është që ne të ndërmarrim hapa tani për të mbrojtur planetin tonë të çmuar.

Dita e Tokës mbahet çdo vit në 22 Prill dhe në vitet e mëparshme, njerëzit kanë marrë pjesë në protesta, marshime dhe pastrime të mëdha për të theksuar rëndësinë e të qenit ‘të gjelbër’ dhe të kujdesit për planetin.

Dita e parë e Tokës u mbajt në vitin 1970 në Amerikë kur 20 milionë njerëz dolën në rrugë për të protestuar kundër çështjeve të mëdha mjedisore që po injoroheshin, duke përfshirë derdhjet e naftës, lumenjtë e ndotur dhe ndotjen e ajrit.

Ata që morën pjesë në protesta donin që mbrojtja e planetit të merrej më seriozisht.

Dita e parë e Tokës çoi në shumë veprime, duke përfshirë miratimin e ligjeve të reja mjedisore në Amerikë dhe më vonë, edhe në shumë vende të tjera.

Protestat e para 52 viteve mendohet se kanë frymëzuar lëvizjen moderne mjedisore që kemi sot.