14 shtete konfirmojnë shpërthimin e lisë së majmunëve. OBSH ka disa dyshime

Izraeli dhe Zvicra janë vendet më të fundit që kanë konfirmuar rastet e lisë së majmunëve, duke e çuar numrin e përgjithshëm të kombeve që raportojnë shpërthime në 14.
Të dy vendet thanë se identifikuan një person të infektuar që kishte udhëtuar kohët e fundit, por Izraeli tha se po hetonte raste të tjera të dyshuara. Më shumë se 80 raste janë konfirmuar në shpërthimin e fundit në Evropë, SHBA, Kanada dhe Australi.
Lija e majmunëve është më e zakonshme në pjesët e largëta të Afrikës Qendrore dhe Perëndimore.
Ky shpërthim i ka habitur shkencëtarët, por lija e majmunëve nuk ka tendencë të përhapet lehtësisht midis njerëzve dhe rreziku për publikun e gjerë thuhet të jetë i ulët.
Sëmundja është zakonisht e lehtë dhe shumica e njerëzve shërohen brenda disa javësh, sipas Shërbimit Shëndetësor Kombëtar të Britanisë.
Organizata Botërore e Shëndetësisë ka thënë se 50 raste të tjera të dyshuara po hetohen – pa përmendur vendet e përfshira – dhe paralajmëroi se ka të ngjarë të konfirmohen më shumë infeksione.
I pyetur për shpërthimin ndërsa përfundoi një vizitë në Korenë e Jugut, Presidenti i SHBA Joe Biden tha se nëse virusi do të përhapej më gjerësisht do të ishte “pasojë”, duke shtuar se “është diçka për të cilën të gjithë duhet të shqetësohen”.
Ai tha se SHBA po “punon shumë” për përgjigjen e saj dhe çfarë vaksinash mund të përdorin.
Pasi shpërthimi u identifikua për herë të parë në Mbretërinë e Bashkuar, virusi filloi të zbulohej në të gjithë Evropën – me agjencitë e shëndetit publik në Spanjë, Portugali, Gjermani, Belgjikë, Francë, Holandë, Itali dhe Suedi që konfirmuan rastet.
Megjithëse nuk ka një vaksinë specifike për linë e majmunëve, disa vende kanë thënë se po grumbullojnë vaksina kundër lisë, të cilat janë rreth 85% efektive në parandalimin e infeksionit, sepse të dy viruset janë mjaft të ngjashëm.
Në një deklaratë të premten, OBSH tha se shpërthimet e fundit ishin të pazakonta pasi ato po ndodhnin në vendet ku sëmundja nuk ishte endemike. Nuk është ende e qartë pse po ndodh tani ky shpërthim i papritur.
Një mundësi është që virusi të ketë ndryshuar në një farë mënyre, megjithëse aktualisht ka pak prova që sugjerojnë se ky është një variant i ri.
Një shpjegim tjetër është se virusi e ka gjetur veten në vendin e duhur në kohën e duhur për të lulëzuar. Gjithashtu, lija e majmunëve mund të përhapet më lehtë sesa në të kaluarën, kur vaksina kundër lisë ishte përdorur gjerësisht.
Drejtori rajonal i OBSH-së për Evropën, Hans Kluge, ka paralajmëruar se “transmetimi mund të përshpejtohet” gjatë sezonit të verës, pasi njerëzit mblidhen për festivale dhe festa.

*Tibo News.