10 vendet më të sigurta në botë dhe pse

Sipas organizatorëve të Indeksit Global të Paqes të këtij viti, mos shikoni askund në Shtetet e Bashkuara të cilat u renditën në vendin #133 në një listë të re të vendeve më të sigurta në botë.

Përpiluar nga Instituti i Ekonomisë dhe Paqes, renditja merr parasysh statistikat si vrasjet dhe popullsia e burgjeve, terrorizmi, fuqia ushtarake dhe konfliktet ndërkombëtare.

Por prisni, ka më shumë lajme të këqija – lista rendit vendet si Kina, Arabia Saudite dhe shtetet e Amerikës Qendrore të shkatërruara nga dhuna si El Salvadori dhe Hondurasi si më “paqësore” sesa SHBA-ja.

Mbretëria e Bashkuar renditet në vendin e 37-të, ndërsa Australia renditet në vendin e 22-të.

Të paktën SHBA-ja nuk konsiderohet të jetë ndër dhjetë vendet më të këqija për t’u vizituar – ato vende më pak se të lakmuara u caktuan në Afganistan, Jemen, Siri, Rusi, Sudanin e Jugut, Republikën Demokratike të Kongos, Irak, Somali, Republika e Afrikës Qendrore dhe Sudani.

Zbuloni listën me dhjetë vendet më të sigurta dhe më paqësore në botë.

10-Zvicra

9-Japonia

8-Sllovenia

7-Portugalia

6-Singapori

5-Austria

4-Zelanda e Re

3-Irlanda

2-Danimarka

1-Islanda

Por fituesi është Finlanda.

Finlanda, sipas organizatës që përpilon GPI, meriton një përmendje të veçantë si një nga vendet më të mira, më të lumtura dhe më të sigurta për t’u parë këtë vit.

Shkalla e ulët e krimit dhe e dhunës, si dhe një shkallë e ulët e vdekshmërisë dhe ulja e rrezikut të fatkeqësive natyrore, ka lejuar që vendi skandinav më afër Rusisë të konsiderohet një vend kryesor për t’u parë.

Finlanda u etiketua si kombi më i gëzuar për të gjashtin vit radhazi në Raportin e veçantë vjetor të Lumturisë Botërore.

Ai raport shqyrtoi tema të tilla si PBB për frymë, mbështetja sociale, jetëgjatësia e shëndetshme, liria, bujaria dhe korrupsioni për të nxjerrë një përfundim.