10 kafshët më jetëgjata në tokë

Qeniet njerëzore mund të jetojnë deri në pleqëri, por ka disa zogj, hardhuca dhe specie që banojnë në det që jetojnë po aq gjatë dhe, në disa raste, shumë më gjatë. Saktësisht sa kohë mund të mbijetojë një kafshë?

Një molusk me emrin ‘Ming Molusku’ jetoi për 507 vjet. Ming lindi në 1499, vetëm shtatë vjet pasi Christopher Columbus mbërriti në Amerikën e Veriut dhe ishte ende gjallë në 2006 derisa studiuesit e vranë aksidentalisht duke hapur guaskën e saj.

Nëse keni menduar ndonjëherë se cilat specie në planetin tonë jetojnë më gjatë, vazhdoni të lexoni më poshtë për 10 kafshët që jetojnë më gjatë.

Peshkaqeni i Grenlandës

Peshkaqenët e Grenlandës, të cilët mund të gjenden në Oqeanin Arktik, mund të jetojnë deri në 392 vjet.

Breshka gjigante Aldabra

Breshka gjigante Aldabra është regjistruar se jetonte deri në 255 vjet.

Balena Bowhead

Balena është një fqinj i peshkaqenit të Grenlandës dhe gjendet gjithashtu në Oqeanin Arktik. Ata mund të jetojnë deri në 211 vjet.

Peshku shkëmbor

Peshku shkëmbor me sy të ashpër është një nga shumë speciet e peshkut shkëmbor që jeton për një kohë shumë të gjatë. Ata janë regjistruar të jetojnë deri në 205 vjet.

Balenë ‘fin’

Këto balena masive nuk gjenden nëpër brigje shumë shpesh sepse ato jetojnë deri në 200 vjet.

Iriqi i kuq i detit

Gjembat e tyre të pakëndshme i bëjnë iriqët e kuq të detit një makth për grabitqarët, duke i lejuar ata të jetojnë deri në 200 vite.

Breshka rrezatuese

Breshka Tu’i Malila jetoi deri në moshën 188 vjeç, duke e bërë atë një nga speciet më të vjetra të vertebrorëve.

Breshkat e Galapagos

Këto krijesa të bukura vendase në Ishujt Galapagos, mund të jetojnë deri në moshën 177 vjeç.

Peshku ‘sturgeon’

Këto lloje të peshqve të ujërave të ëmbla të Amerikës së Veriut mund të jetojnë deri në 152 vjet.

Tuatara

E gjetur në brigjet e Zelandës së Re, tuatara mund të jetojë deri në 90 vjet.