10 arsye pse duhet t’i lëmë adoleshentët të flenë më shumë

Prej vitesh janë kryer studime dhe janë paraqitur prova që tregojnë se fillimi i ciklit shkollor më vonë promovon shëndet më të mirë dhe vlerësime të përmirësuara. Por aktualisht shumë pak shkolla e kanë ndërmarrë këtë masë ndërsa të tjera vijojnë me standardin e vendosur.

Adoleshentët janë më të privuarit nga gjumi. Madje studiuesit thonë se adoleshentët nuk flenë aq sa duhet dhe më e rëndësishmja nuk bëjnë gjumë cilësor. Ka plot gjëra për të fajësuar, nga interneti, telefoni, teknologjia, por netët e vona me pajisjet ndriçuese janë vetëm një pjesë e ekuacionit.
Pjesa tjetër është: Ora e fillimit të mësimit. Përgjatë dekadave, studiuesit kanë mbledhur prova që tregojnë se shtyrja e ziles në orën e parë të mësimit kryesisht në shkollën e mesme dhe të lartë, sjell përfitime të shëndetit fizik, mendor dhe emocional, pa llogaritur performancën akademike.

Qendra amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, së bashku me disa shoqata mjekësore kanë mbështetur propozimin e shtyrjes së orës së mësimit. Por kjo nuk ka ndodhur në të gjitha shkollat e vendeve, dhe disa thonë se kjo ndodh për arsye logjistike, financiar ose kulturore. Megjithatë, kjo duket e padrejtë për adoleshentët.
Respektimi i nevojave biologjike dhe sociale të tyre do të krijojë një brez të fortë të të rriturve që mund të lulëzojnë në një botë të mbushur me kompleksitetet e sotme dhe të ardhshme që nuk as mund të fillojmë të parashikojmë.

Sipas ekspertëve, adoleshentët kanë nevojë për rreth 9 orë gjumë, ku në fakt ata flenë më pak se 7 orë.
Gjatë moshës së pubertetit, orët e tyrë circadiane ndryshojnë, që do të thotë se ato lodhen më shumë gjatë natës se më parë dhe zgjohen më vonë në mëngjes sesa dikur. Ky ndryshim kthehet në të kundërt në moshë më të madhe. Natyra biologjike e këtij ritmi të përditshëm do të thotë se dërgimi i një adoleshenti në shtrat më herët nuk do të thotë domosdoshmërisht se ai bie në gjumë më herët dhe zgjohet më herët.

Lexoni më poshtë 10 arsye konkrete se pse adoleshentët duhet të flenë më shumë.
1. Zhvillimi i trupit: Fëmijët dhe adoleshentët kanë nevojë për më shumë orë gjumi për zhvillimin e trupit të tyre si dhe rritjen e lartësisë.
2. Përformanca akademike: Të fjeturit më shumë mund të përmirësojë kujtesën, konsideratën, vëmendjen dhe aftësimin akademik.
3. Rritja e imunitetit: Gjumi adekuat ndihmon në forcimin e imunitetit dhe në mbrojtjen nga sëmundjet.
4. Përmirësimi i mirëqenies emocionale: Të fjeturit më shumë mund të përmirësojë shëndetin emocional dhe të zvogëlojë stresin dhe ankthin.
5. Reduktimi i rrezikut për obezitet: Adoleshentët që flenë mjaftueshëm kanë më pak gjasa që të kenë probleme me peshën.
6. Zvogëlimi i rrezikut të sëmundjeve të zemrës: Të fjeturit më shumë mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës si hipertensioni dhe kardiomiopatia.
7. Rritja e energjisë dhe produktivitetit: Një gjumë i mjaftueshëm ndihmon adoleshentët të kenë më shumë energji dhe të jenë më produktivë gjatë ditës.
8. Përmirësimi i performancës sportive: Të fjeturit më shumë mund të përmirësojë performancën sportive dhe të rrisë nivelin e energjisë gjatë stërvitjes dhe lojërave.
9. Përmirësimi i shëndetit të trurit: Të fjeturit më shumë ndihmon në rikuperimin e trurit dhe mund të zvogëlojë rrezikun e prekjes nga depresioni.
10. Përmirësimi i shëndetit të lëkurës: Të fjeturit më shumë ndihmon në përmirësimin e shëndetit të lëkurës, zvogëlon zakonin e akneve dhe të kruarjes së syve.

10 këshilla për prindërimin e fëmijëve adoleshentë

*Tibo News