1 në 6 persona në botë vuajnë nga dhimbja e kokës

Pothuajse një në gjashtë njerëz në mbarë botën kanë një dhimbje koke çdo ditë të caktuar, gjysma e të cilëve vuajnë nga migrena, kanë zbuluar studiuesit.

Çrregullimet e dhimbjes së kokës kanë një mori shkaqesh, nga stresi deri te përdorimi i tepërt i medikamenteve të tilla si qetësuesit. Një rishikim në shkallë të gjerë ka nxjerrë në pah se sa të zakonshme janë kushte të tilla.

“Dhimbjet e kokës janë me të vërtetë çrregullime të shpeshta dhe shumë të përhapura në të gjitha vendet, edhe pse mund të ketë dallime”, tha Prof Lars Jacob Stovner, autori i parë i hulumtimit nga Universiteti Norvegjez i Shkencës dhe Teknologjisë.

Stovner dhe kolegët e tij identifikuan 357 punime të botuara midis 1961 dhe fundit të 2020. Ndërsa këto mbulonin vende të ndryshme, periudha të ndryshme kohore dhe shpesh përdornin qasje të ndryshme, ekipi ishte në gjendje të analizonte të dhënat për të eksploruar prevalencën e çrregullimeve të dhimbjes së kokës në mbarë botën.

Rezultatet, të publikuara në Journal of Headache and Pain, sugjerojnë se më shumë se gjysma e popullsisë së botës (52%) kanë një çrregullim aktiv të dhimbjes së kokës.

Një analizë e mëtejshme zbuloi se më pak se 16% e njerëzve në mbarë botën kishin një dhimbje koke në çdo ditë të caktuar. Rreth 7% e popullsisë globale përjetojnë migrenë në çdo ditë të caktuar dhe pothuajse 9% përjetojnë një dhimbje koke të tipit tension.

Rishikimi gjithashtu theksoi se prevalenca e çrregullimeve të dhimbjes së kokës ndryshonte sipas gjinisë, me 17% të grave të prekura nga migrena në një vit të caktuar, krahasuar me 8.6% të meshkujve. Dhimbjet e kokës për 15 ose më shumë ditë në muaj ishin gjithashtu shumë më të zakonshme tek gratë.

Ekipi i Stovner zbuloi më parë se migrena ishte shkaku kryesor i paaftësisë për moshën nën 50 vjeç.

“Shumë dhimbje të tjera në trup shtohen kur i afrohemi pensionit. Por migrena dhe dhimbja e kokës janë më të përhapura në vitet më aktive”, tha Stovner, i cili punon me Fushata Globale kundër Dhimbjes së Kokës.

Stovner shtoi se çrregullimet e dhimbjes së kokës mund të shkaktohen nga faktorë të shumtë, nga gjenetika e një individi te stresi, problemet e gjumit dhe përdorimi i tepërt i ilaçeve, duke shtuar se opsionet janë të disponueshme për të parandaluar çrregullimet e dhimbjes së kokës ose për t’i trajtuar ato kur ato ndodhin.